Fenntarthatóság az Euro-Profil cégcsoport értékrendjében

Fenntarthatósági küldetésnyilatkozat

globe-above-hand

Mi, az Euro-Profil nemcsak mint egy vállalat, hanem mint egy közösség része, felelősséget érzünk a jövő generációja és a környezet iránt. Földünk tisztaságának megóvása, természeti környezetünk védelme az emberek gondolkodásmódján is múlik. A fenntarthatóság számunkra nemcsak üzleti döntés, hanem életforma, és hiszünk abban, hogy minden lépésünkkel pozitív hatást gyakorolhatunk a környezetre és a társadalomra. Célunk, hogy vállalati szinten minimalizáljuk a hulladékot és a környezetszennyezést, energiahatékonyan működjünk, működjünk együtt fentartható vállalatokkal. Szükség van arra, hogy mindenki számára tudatos céllá váljon egy élhetőbb jövő felépítése, hogy gondoljunk arra, milyen hatással van a mai életvitelünk a holnapra. Tervünk, hogy jövőbeli vállalatunk rugalmas, biztonságos, integrált és szinergikus portfóliót épít. A jövőben is elkötelezettek leszünk a magas minőségű, etikusan vásárolt termékek kínálata iránt. Minimalizálni szeretnénk a környezeti lábnyomunkat, és az üzletet arra használni, hogy inspiráljon és megoldásokat valósítson meg a környezeti válságra.

horizontal divider

Vállalati társadalmi felelősségvállalás

Cégünk elkötelezte magát a vállalati társadalmi felelősségvállalás mellett, és mindent megtesz annak érdekében, hogy integrálja a gazdasági, társadalmi és környezeti kapcsolatokat az üzleti döntésbe. Hisszük, hogy egy nagy közösségi összefogással hozzájárulhatunk társadalmunk, környezetünk fejlődéséhez. Részt kívánunk venni a környezetvédelemben, – saját szakmánk, de a bolygónk érdekei miatt is – elkötelezettek vagyunk a környezettel, a fenntarthatósággal és a klímavédelemmel kapcsolatos programok iránt. Fontos számunkra, hogy a környezetvédelem ne egy-egy alkalommal jelenjen meg, hanem a mindennapjainkban is.
Vállalatunk OKR, vagyis stratégiatervezési, kommunikációs és végrehajtási módszer alapján tűzött ki terveket munkatársai számára, melyek egyszerű és jól érthető célkitűzések. Ezzel tiszta és részletes iránymutatást adva a vállalat értékeire és céljaira vonatkozóan.
Vállalatunk értékei közé soroljuk az emberközpontúságot, a puritán munkaetikát, a rendszerezett értékteremtést, a változás szeretetét. Odafigyelünk egymásra, a kollégáinkra, felemeljük egymást. Támogatjuk az egészségmegőrzést és közösségi programokat szervezünk munkatársainknak.
Ahhoz, hogy a jövő generációi felé is megfelelő környezetet biztosítsunk, elengedhetetlen a vállalati szféra felelősségvállalása is. Vállalatirányítási normánk, eseményeink és kezdeményezéseink révén keressük azokat a megoldásokat, hogy nemcsak munkatársainkkal, hanem partnereinkkel együtt növeljük pozitív környezeti és társadalmi hatásunkat. Hisszük, hogy az üzleti sikerek és a környezetvédelmi felelősségvállalás kéz a kézben jár. Az alábbi tevékenységeinket emelnénk ki, mellyel részt kívánunk venni a CSR-ban és a környezetvédelemben.

Rendezvényeik fókusztémája

drop-above-hand

Azáltal, hogy megosztják szakmai előadóink a tapasztalataikat és látásmódjukat hogyan is tudnak a szakmán belül odafigyelni a környezetvédelemre, ispiráló lehet mások számára, hogy felfedezzék és integrálják a fenntarthatóság szempontjait cégük mindennapi gyakorlatában.

Szelektív hulladékgyűjtés

bolt-above-hand

Telephelyünkön szelektíven válogatjuk a hulladékot, külön tárolókba helyezve azért, hogy az újrahasznosításra törekedjünk és kevesebb legyen a felhalmozott szemét. Rendezvényeinken is szigorúan vesszük a hulladékok szétválogatását, sőt 2023 szeptemberi rendezvényünkre kifejezetten azért választottuk étkeztetésnél a Food Truck megoldást, hogy a pazarlást is visszaszorítsuk.

Veszélyes hulladékkezelés

plant-in-lightbulb

A megfelelő hulladékgazdálkodás révén csökken a környezetszennyezés, a környezet terhelése, ezért a veszélyes hulladék megfelelő begyűjtését, elszállítását, kezelését a MOHU-ra bíztuk, mely cégcsoport elkötelezett Magyarország körforgásos gazdaságának erősítésében.

Napelem

solar-cell

Célunk, hogy olyan módon tartsunk fenn gazdasági növekedést, hogy közben ne merítsük ki/használjuk túl a természeti erőforrásokat és a túltermelés okozta káros hatások ne akadályozzák a fejlődést. Ahhoz, hogy a fejlődés fenntartható legyen, el kell kezdeni hasznosítani a megújuló energiaforrásokat. Vállalatunk tetőszerkezetére felszereltettünk napelemes rendszereket a zöldenergia hasznosításának céljából.

Növényi alapú étkeztetés

plant-above-hand

A hús, illetve az állati eredetű élelmiszerek előállítása nagy földterületet igényel, megnövekedett vízhasználattal jár, és további terheket ró a környezetre. Évente több milliárd hektárnyi erdő tűnik el, mert mezőgazdasági területté alakítják át. Kollégáink számára lehetővé tesszük munkahelyünkön a növény alapú étkezést ebédidőben, mely saját konyhánkon készül frissen, minden munkanapon.

Adományozás

globe-above-hand

A gyömrői gyermekotthon hátrányos helyzetű gyermekeinek támogatása fontos számunkra. A gyermekek vágyától függően adományozunk, például játékot vagy élményt. Játékot adományozni legalább annyira fontos, mint ruhát vagy élelmiszert, hiszen a játékkal egyben örömöt is adunk és még ennél is sokkal többet. A gyermekek számára ez nemcsak örömforrás, hanem a fejlődés egyik legfontosabb pillére is.

Faültetés a tisztább jövőért!

plant-in-hand

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal való összefogásunk keretében 2023 márciusában 500 db fát ültettünk el a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, ezzel is hozzájárulva egy zöldebb holnapért! Önálló kampányunk célja volt, hogy vállalatunk felelős énjét is megmutassuk. Bízunk benne, hogy tevékenységünk más cégek számára is inspirációt ad, és együttműködve még hatékonyabb eredményeket érhetünk el a fenntarthatóság terén.

Permakultúra

plant-in-lightbulb

Irodánk körüli földterületen a növénytermesztés permakultúrás módon történik, ami még környezetbarátabb, mint a biotermesztés. Munkatársainknak lehetőségük van részt venni permakultúrás növénytermesztésben, mely termesztési mód a talajt minden évben gazdagabbá teszi. A művelés 3 éve folyik és a kizsigerelt terméketlen homokos földet remek termőtalajjá fordítottuk át, ahol zöldségek, gyümölcsök teremnek.

Elektromos flottakezelés

connector-flower

Az elektromos autóknak jóval kisebb a karbonlábnyomuk, mint a belsőégésű motorral felszerelt társaiknak. Az elektromos autók elterjedése elengedhetetlen a klímacélok eléréséhez. Jelenleg 4 elektromos autóval rendelkezünk és a jövőben tovább szeretnénk gyarapítani környezetbarát autóflottánkat.

Természetes hűtés

drop-above-hand

Telephelyünk A épülete előtt gyorsan növő lombhullató fák vannak, amelyek természetes hűtést jelentenek az árnyékolásukkal nyáron, ősztől tavaszig viszont beengedik a napsugarakat, ami természetes fűtést ad.

Takarékos vízgazdálkodás

drop-above-hand

A csatornára kötött vízadagoló gazdaságos, kényelmes és - a palackozott vizekkel ellentétben - nem szennyezi a környezetet. Irodánkban hálózathoz köthető vízadagolókkal biztosítjuk munkavállalóink számára a tiszta vizet, mellyel nemcsak a vízpazarlást és a műanyag palackos vizfogyasztást szorítjuk vissza, hanem javítjuk a munkahelyi körülményeket, és hatékonyabbá tehetjük a munkát.

horizontal divider

Vállalati szintű környezeti fenntarthatósági célok

Jövőbeli céljaink közé tartozik, hogy 2024. december 31-ig jelenlegi gépkocsi állományunk 20%-a elektromos autó lesz.

Telephelyünkön, az Euro-Profil irodában helyiségenként szabályozható fűtésrendszert alakítunk ki környezetünk és bolygónk védelme érdekében 2024. december 31-ig, mely által minimum 20%-kal csökkentjük a felhasznált fűtésenergiát.

Telephelyünk A épülete előtt gyorsan növő lombhullató fák vannak, amelyek természetes hűtést adnak az árnyékolásukkal nyáron, ősztől egészen tavaszig viszont beengedik a napsugarakat, ami természetes fűtést ad. Ugyanezt tervezzük megvalósítani a B épületünk elé is, vagyis 2024. november 20-ig minimum 4 lombhullató fa elültetésével növeljük a természetes hűtést-fűtést.

Tehát a gyorsan növő, lombhullató fák kettős hasznosításúak:
- A nagy méretű lombhullató fa megköti a szén-dioxidot (pl. a korai juhar). Ezeknek a fáknak nagyobb a szén-dioxid megkötő képessége is, ami azt mutatja, hogy a fák mennyire fontosak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében, amelyek segítik a klímaváltozás lassítását.
- A B épületünk kb 60 m hosszú és déli fekvésű. Terveink szerint, ha gyorsan növő lombhullató fákat ültetünk (B épület elé), akkor az épületben, az irodák helyiségében akár 30-40%-kal csökkentjük a légkondicionáló berendezések használatát nyáron, vagyis csökkentjük a vele járó energiafelhasználást bolygónk érdekében és egyúttal csökkentjük cégünk hűtési költségeit.

Szeretnénk megvalósítani ötletünket 1 éven belül, miszerint a munkatársak a behozott, fogyasztásra szánt nyers gyümölcs vagy zöldségnek a hulladékát ( kivétel citrusfélék és hagyma) külön gyűjtőbe gyűjtük, és felhasználnánk a gilisztafarmunkban. Munkatársaink, akik lakásban élnek, összegyűjthetik otthon a nyers növényi, konyhai hulladékot és leadhatják cégünk részére, amit mi a gilisztafarmban hasznosíthatunk. Így félévente akár egy kádnyi giliszta humuszt is nyerhetünk, ami első osztályú talaj, és a keletkező, a lefolyóból kicsöpögő nedvességet összegyűjtve és kilocsolva, remek tápanyag a növényeknek. Ez egy olyan tevékenység, ami a nyers növényi hulladékhasznosítás egyik legjobb módja.

Jövőbeli küldetésünk, hogy kialakítsunk közösségi kertet is cégen belül magaságyásokkal, és örökbe lehetne fogadni a munkatársaknak egy-két ágyást, és mindenki termelne rajta, amit szeretne. A behozott hulladékból nyert giliszta dzsúzt pedig használhatjuk trágya helyett. Továbbá gyümölcsfák és a hozzájuk tartozó árnyékadó és talajtámogató példányok ültetését is tervezzük 1 éven belül.

Terveink közt szerepel 2 éven belül, hogy permakulturális mintakertet hozunk létre cégcsoportunk egy nagyobb mezőgazdasági földterületén. Egészséges életmódra és környezettudatosságra nevelő tanösvények kialakítása a cél, melyet a nyilvánosság előtt tervezünk megnyitni.

Szándékunk, hogy 1 éven belül kidolgozzuk a csapadékvíz tárolásának lehetőségét. Részben már megvalósítottuk a csapadékvíz egy részének területen tartását tároló árkok létrehozásával, melyek segítségével a csapadékvíz sokkal lassabban, egyenletesebben szivárog be a talajba, vizet biztosítva a mellé ültetett gyümölcsfáknak és egyéb növényeknek a szükséges öntözés mennyiségét jelentősen csökkentve.

horizontal divider

Szeretném megismerni a közösséget

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!